Bihar current affairs 2022, Download pdf; Available current affairs

Bihar current affairs 2022, Job Gov to all of you users. Welcome to Naukarigov.Com All types of Bihar GK, Zeus and Current Affairs are available here, along with all types of new jobs, results, syllabus, admit cards, information about government schemes are given, Bihar current affairs 2022, Download pdf; Available current affairs.

Bihar current affairs 2022

Bihar current affairs 2022

1:- नीतीश कुमार कोण कोण सा विभाग संभालते है ?
Ans:- मुख्यमंत्री, गृह मंत्री, कानून मंत्री, खेल मंत्री,निगरानी, सामान्य प्रशासन, मंत्रिमंडल सचिवालय, निर्वाचन एवं ऐसे विभाग जो किसी को आवंटित ना हो।

2:- रेणु देवी कोण कोण सा विभाग संभालते है ?
Ans:-  पिछड़ा वर्ग एवं अतिपिछड़ा वर्ग कल्याण विभाग एवं आपदा प्रबंधन मंत्री।

3:- तारकिशोर प्रसाद कोण कोण सा विभाग संभालते है ?
Ans:- उपमुख्यमंत्री, वाणिज्य कर एवं नगर विकास एवं आवास विभाग एवं वित्त मंत्री।

4:- अमरेंद्र प्रताप सिंह कोण कोण सा विभाग संभालते है ?
Ans:- कृषि मंत्री।

5:- विजय कुमार चौधरी कोण कोण सा विभाग संभालते है ?
Ans:- शिक्षा मंत्री।

Bihar current affairs Pdf Download 2022

6:- मुकेश सहनी कोण कोण सा विभाग संभालते है ?
Ans:- पशु एवं मत्स्य संसाधन विभाग।

7:- मंगल पाण्डे कोण कोण सा विभाग संभालते है ?
Ans:- स्वास्थ्य विभाग।

8:- सुबाष सिंह कोण कोण सा विभाग संभालते है ?
Ans: – सहकारिता विभाग।

9:- नितिन नवीन कोण कोण सा विभाग संभालते है ?
Ans: – पथ निर्माण विभाग।

10:- सुमित कुमार सिंह कोण कोण सा विभाग संभालते है ?
Ans:- विज्ञान एवं प्रावैधिकी विभाग।

11:- सुनील कुमार कोण कोण सा विभाग संभालते है
Ans:- मद्य निषेद्य, उत्पाद एवं निबंधन विभाग।

12:- रामसूरत कुमार कोण कोण सा विभाग संभालते है ?
Ans: – राजस्व एवं भूमि सुधार विभाग।

BPSC Bihar current affairs 2022

13:- सैयद शाहनवाज हुसैन कोण कोण सा विभाग संभालते है ?
Ans:- उद्योग।

14:- अमरेन्द्र प्रताप सिंह कोण कोण सा विभाग संभालते है ?
Ans: – कृषि विभाग।

Bihar current affairs 2021

15:- आलोक रंजन कोण कोण सा विभाग संभालते है ?
Ans:- कला संस्कृति एवं युवा विभाग।

16:-डा. रामप्रीत पासवान कोण कोण सा विभाग संभालते है ?
Ans: – लोक स्वास्थ्य अभियंत्रण विभाग।
17:-जीवेश कुमार कोण कोण सा विभाग संभालते है ?

Ans:- श्रम संसाधन तथा सूचना प्रौद्योगिकी विभाग।
18:- नारायण प्रसाद कोण कोण सा विभाग संभालते है ?
Ans:- पर्यटन विभाग।

19:- जयंत राज कोण कोण सा विभाग संभालते है ?
Ans:- ग्रामीण कार्य विभाग।

20:- बिजेन्द्र प्रसाद यादव कोण कोण सा विभाग संभालते है ?
Ans:- ऊर्जा तथा योजना एवं विकास विभाग।

Bihar current affairs 2021 Questions
21:- मो. जमा खान कोण कोण सा विभाग संभालते है ?
Ans:- अल्पसंख्यक कल्याण विभाग।

22:- श्रवण कुमार कोण कोण सा विभाग संभालते है ?
Ans:- ग्रामीण विकास मंत्रालय।

23:- मदन सहनी कोण कोण सा विभाग संभालते है ?
Ans:- समाज कल्याण मंत्रालय।

24: विजय कुमार चौधरी कोण कोण सा विभाग संभालते है ?
Ans:- शिक्षा एवं संसदीय कार्य विभाग ।

25:- अशोक चौधरी कोण कोण सा विभाग संभालते है ?
Ans:- भवन निर्माण ।

26:- शीला कुमारी कोण कोण सा विभाग संभालते है ?
Ans:- परिवहन विभाग ।

27:- संतोष कुमार सुमन कोण कोण सा विभाग संभालते है ?
Ans:- लघु जल संसाधन एवं अनुसूचित जाति/जनजाति कल्याण मंत्रालय।

28:- जनक राम कोण कोण सा विभाग संभालते है ?
Ans:- खान एवं भूतत्व।

29:- लेसी सिंह कोण कोण सा विभाग संभालते है ?
Ans:- खाद्य एवं उपभोक्ता संरक्षण विभाग ।

30:- सम्राट चौधरी कोण कोण सा विभाग संभालते है ?
Ans:- पंचायती राज ।

Bihar current affairs 2021

31:- नीरज कुमार सिंह कोण कोण सा विभाग संभालते है ?
Ans:- पर्यावरण, वन एवं जलवायु परिवर्तन विभाग ।

32:- प्रमोद कुमार कोण कोण सा विभाग संभालते है ?
Ans:- गन्ना उद्योग एवं विधि ।

33:- संजय कुमार झा कोण कोण सा विभाग संभालते है ?
Ans:- जल संसाधन तथा सूचना एवं जन-सम्पर्क विभाग।

All government jobs coming out in India like admit card, result, Bank of Baroda Relationship Manager Job, new job, syllabus, answer key, All GK and GS, computer information provided this my website. So if this my website has come and you have to naukarigov.com in Google. And you are get touch with us and stay are connected to WhatsApp group and Telegram channel so that we have can get all information you as soon as possible! Bihar current affairs 2021, Bihar current affairs Full Course, BPSC Bihar current affairs 2022, Bihar current affairs Download pdf, Available current affairs, Bihar current affairs Full Syllabus Download.

Join Telegram Channel :- Click Herep

Join Whatsapp Group :- Click Here

Join on Twitter :- Click Here

Join on Facebook :- Click Here

Treading

Load More...